MACHINEKAMER
Huidige motor  
merk : INDUSTRIE
type : 2D6
vermogen : 110 e.p.k.
soort : 2 cilinder
nettogewicht 4720kg
omw./min. : 500
bouwjaar : 1959
motornr. : 4286
omkeerkopp. : Reintjes 01-01-1959
schroef : Brons drieblads 1020
De Ger-Ant is tweemaal gehermotoriseerd in haar bestaan
Eerste en oorspronkelijke motor :    
2 cilinder Deutz-Brons 40 PK 
Motornummer : 13298-99
Geplaatst in 1934
In de klipperaak Helena staat nog zo’n motor. Op een filmpje op deze site is het prachtige geluid van deze motor te horen zoals dat ook uit de Ger-Ant moet hebben geklonken tot 1947. Deze motor is stuk gevroren in de strenge winter van 1946/47
Tweede motor
In 1947 is de motor vervangen door een 6 cilinder Klöckner Humbolt Deutz 116 PK/1300 toeren, bouwjaar 1944, type SAM 117 . Deze heeft dienst gedaan tot 1997. Er stond een mechanische koppeling in, onder schippers bekend als het zgn ”varken”.
Dit zijn koppelingen afkomstig uit oude Amerikaase Shermantanks, na de oorlog volop voorradig, en ze werden in deze tijd van wederopbouw en schaarste wel meer in de binnenvaart toegepast. Deze motor stond bekend als sterk en onverwoestbaar.
Zo vertelde Ben Flobbe dat er flink, vaak vol-aan, mee werd gevaren en dat het dan wel voor kwam dat de motor vastliep. De remedie was dan: even het anker uit, de motor laten afkoelen, weer starten en verder varen..( foto : De motor na verwijdering uit de Ger-Ant)
Huidige motor  
2 cilinder Industrie 2D6. Van dit type motor zijn er slechts 11 gebouwd. Voor zover mij bekend draaien er nog 5 stuks. Mslb Bastonge, Margartha, Nostalgie en Ger-Ant. Daarnaast is er een in het bezit van een motorenverzamelaar
motornr.4286
bj 1959 type 2D6,
110 Pk bij 500 toeren per minuut.
Keerkoppeling:Reinjes E.O.Komm 1:1
bj 1959 
nr 20213
max 500 omw/min
  
Deze motor en keerkoppeling doen vanaf de hernieuwde tewaterlating in 2000 naar alle tevredenheid dienst in de Ger-Ant
Historie van deze motor
Deze motor is nieuw geplaatst in 1959 in de QUO VADIS van Klaas Heuvelman als vervanging van de eerste in 1930 geplaatste Industrie 2IB6. Dit schip is destijds gebouwd bij de firma Boot in Alphen a/d Rijn voor Dhr D Reehorst onder de naam Geertruida.
De derde eigenaar van dit schip, Dhr E Zuiderhoek, heeft de naam veranderd in VIOS en heeft er nog tot 1985 zand en grind mee gevaren. Hij heeft destijds van dit schip de mast en giek erafgehaald, want het was een zelflosser. In 1982 is de VIOS verkocht aan Alex Verwijk.
Inbouw in de Ger-Ant.
Gerrit Lentink heeft de INDUSTRIE nagelopen, de brandstofpompen gereviseerd, nieuwe verstuivers gemonteerd en deze samen met de Reintjes keerkoppeling geplaatst in de machinekamer. De motor past mooi in de machinekamer, mede doordat hij met het vliegwiel naar de voorzijde is geplaatst.. Er is een nieuwe schroefas en schroefaskoker met een nieuwe bronzen drieblads schroef in gekomen.

Schroef : drieblads brons 1020mm

Koelwatersysteem:

Er is een beun geplaatst met daarin twee koelelementen, een voor de motor-olie en een voor het koelwater.
Dit gesloten koelsysteem is afgevuld met een mengsel van water en antivries, waardoor het systeem voor de winter onderhoudsvrij is. D.m.v. een AKO thermostaat is de koelwatertemperatuur goed te regelen doorgaans tussen de 55 en 60 graden C.

Startlucht:

De luchttank is iets verkleind . Er is een nieuwe 30 bar kompressor geplaatst.
De aandrijving gebeurt met een Lister SR, 2500 RPM, 7,7 Pk
welke eenvoudig kan worden aangeslingerd. De luchttank wordt gevuld tot 30 bar en heeft dan voldoende capaciteit voor zo’n 6 – 7 startprocedures. De minimum druk om de INDUSTRIE aan de praat te krijgen ligt rond de 17 Bar.

Brandstof

Er zijn twee nieuwe roestvrij stalen tanks van elk 350 liter geplaatst. De brandstof wordt middels een opvoerpompje naar de dagtank, die zich in de schoorsteen bevindt, opgevoerd. Vandaar komt de brandstof bij de INDUSTRIE, Lister,Webasto kachel en Wallas kookplaat. Uiteraard is alles voorzien van de nodige brandstoffilters.

Smering:

De INDUSTRIE is van het zgn dry sump type. Dat betekent dat er een groot reservoir (130 liter), met olie in de machinekamer staat.
De olie circuleert via een schraapfilter en een koelelement naar de motor.
De oliedruk varieert tussen 0,8 en 1,2 bar .
Olie : Monograde TOTALMilkano tc 30 (sae 30)

Regelmatig wordt een smeerolieanalyse uitgevoerd om de kwaliteit van de olie en eventuele slijtage vroegtijdig te kunnen herkennen.

Cilinderwandsmeering gebeurt via een Friedmann, en de klepsmering gaat handmatig.

Stroomvoorziening:

Boordstroom 230/24/ V Er zijn twee parallel geschakelde 12 V accu’s van 170 Ah aan boord. Via de omvormer en walstroom beschikken we over 230 V en tijdens het varen via een door de motor aangedreven 24 V dynamo worden de accu’s vol gehouden. Het is ook mogelijk via een door de Lister aangedreven 24 volts dynamo stroom te laden. Er is geen stroom nodig voor een startmotor dus alleen voor verlichting en de overige voorzieningen.